IČ: 86753916

DIČ: CZ8203192734

Tel. +420 606 950 549

vcely.podlesi@seznam.cz

Hřivice 48, 439 65 Hřivice

 

Naše služby:

prodej včelích produktů

služby v zemědělství

Hlavní strana

_______________________________________________

Prodej včelích produktů

_______________________________________________

Služby v zemědělství

_______________________________________________

Reference

_______________________________________________

Dotazy

_______________________________________________

Včelí med

Prodej včelích produktů

Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava. Včelí med obsahuje převážně monosacharidy (glukózu neboli cukr hroznový a fruktózu neboli cukr ovocný), v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá. í

Oříšky v medu

Mandle, vlašské oříšky a lískové oříšky

Dále med obsahuje

fruktózu (30-38%)

glukózu (26-33%)

sacharózu (1-10%)

vyšší cukry (1-10%)

vodu (17-20%)

bílkoviny (0,1 - 0,5 %: jejich obsah je různý podle původu medu)

enzymy (0,1-0,6%: glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)

vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P

vonné látky

barviva (karoten, flavony)

pylová zrnka

různé minerální látky (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.)

včelí mateří kašičku

volné organické kyseliny (0,1-0,5%: pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová aj.)

aminokyseliny (0,1-0,5%)

Med jako lék

Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek. Konkrétně se používá při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku. Také se doporučuje přikládat med na rány a popáleniny.V plastické chirurgii při transplantaci kůže zjistili, že rány se rychleji a bez komplikací hojí, když pacient dostává stravu doplněnou medem. Med je účinnou látkou při léčení otrav, hlavně houbami, protože krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem. Medem podávaným před spaním se mírní nervová vyčerpanost a léčí nespavost.

Krystalizace medu

Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů - takový med je již nestravitelný pro naše tělo, je bezcenný. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy. Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy nezkrystalizuje nikdy. V žádném případě však není krystalizace na závadu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti (výjimkou je právě akátový med).

Druhy včelích medů

Po vstupu do EU rozlišujeme 2 druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název "med smíšený" je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový - tedy takový, jaký většinou je. Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.

Med květový

První jarní snůška z květů ovocných stromů, řepky a luk. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod.

Med lesní

Jedná se o zpravidla tmavší med, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy osahuje více fruktózy ,dextrinů, flavonoidů ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu. Má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné.

Med pastovaný

Je to vybraný květový med, převážně řepkový. Tyto medy jsou bohaté na látky bílkovinné povahy a řady vitamínů (B1, B2, B6, B12, C, E), které však často rychle krystalizují. Krystalizace je přirozenou vlastností medu - je zárukou jeho pravosti. Specifickou technologií zpracování (mícháním při procesu krystalizace) vzniká jemný krémový tzv. pastový (pastovaný) med, který vyniká lahodnou chutí, lehce se roztírá a nestéká z namazaných ploch

...Fotogalerie...